Bij een voedselallergie heeft je kat een overgevoeligheidsreactie op bepaald voedsel. Haar immuunsysteem reageert er overdreven op.Ook hoor je wel eens de term "voedselintolerantie". Bij zo een intolerantie is je kat eveneens overgevoelig voor bepaald voedsel, maar worden de klachten veroorzaakt door het ontbreken van een enzym om het voedsel op de juiste wijze te verteren. De symptomen ontstaan later dan bij een allergie, soms zelfs pas na twee dagen. Daardoor is het lastiger in verband te brengen met het voedsel dat je kat gegeten heeft.
Je kat kan een allergie hebben voor ieder voedingsmiddel, maar katten zijn vaker allergisch voor een bepaald eiwit in rund- of lamsvlees, soja en tarwegluten. Op plantaardig voedsel reageren de meeste katten niet goed, omdat dit niet in hun natuurlijke voedingspatroon zit. Daarnaast hebben deze dieren een lactose-intolerantie; ze verdragen geen koemelk.
Zoals iedere kat ergens anders allergisch voor kan zijn, zo laten ze ook allemaal andere symptomen zien. Symptomen die het meest voorkomen:
Heeft je kat een of meerdere van deze symptomen, dan hoeft dat nog niet op een allergische reactie te wijzen. Bij veel andere gezondheidsproblemen zie je deze namelijk ook. Wel zijn ze altijd een reden om met je dier naar de dierenarts te gaan.
Huidaandoeningen zijn een veel voorkomend symptoom van een allergische reactie bij katten. Ze veroorzaken jeuk bij de kat. Soms zo erg dat zij zich tot bloedens toe openkrabt. Via de wondjes die hierdoor ontstaan, komen bacterien weer makkelijker in de bloedbaan van je kat. Onderschat jeuk bij je kat dus nooit en onderneem direct actie.
Vaak zie je bij een allergische reactie huidschilfers ontstaan, af en toe ook rode bultjes. De huidaandoening begint meestal op een plek, van waaruit het zich verder verspreid over het lijfje van je kat:
Huidontstekingen als allergische reacties komen ook voor. Denk hierbij eveneens aan oorontstekingen.
Naast het krabben ontdek je een huidaandoening al snel aan de vacht van je kat, welke er slecht uitziet. Bij sommige aandoeningen ontstaan er kale plekken in de vacht.
Vermoed je dat je kat een allergische reactie heeft, ga dan met haar naar de dierenarts. De dierenarts zorgt eerst voor verlichting, bijvoorbeeld tegen de jeuk, waardoor je kat minder klachten heeft.
Let op: De symptomen die voorkomen bij een voedselallergie kunnen ook heel goed op een ander probleem wijzen. Alleen de dierenarts kan bepalen of het inderdaad een voedselallergie is.
Bij klachten die mogelijk op een voedselallergie van je kat wijzen, sluit de dierenarts eerst andere oorzaken uit. Daarvoor onderzoekt hij haar uitgebreid en neemt hij eventueel wat bloed af.
Als andere mogelijke oorzaken zijn uitgesloten, zet een dierenarts een eliminatiedieet in. Dat is een dieet met voedingsmiddelen die je kat normaal niet binnenkrijgt met haar dagelijkse voeding. Zodra de klachten dan zijn afgenomen, test de dierenarts door iedere keer een ingredient aan het dieet toe te voegen. Op die manier kijkt hij welk voedingsmiddel een allergische reactie uitlokt bij je kat.
Soms levert een eliminatiedieet geen duidelijkheid op. In zo een geval is een allergietest op het bloed dat bij je kat is afgenomen een must.
Een voedselallergie is niet leeftijdsgebonden. Sommige katten hebben als kitten al een voedselallergie, terwijl anderen er pas later een ontwikkelen. Zo kan het gebeuren dat je kat allergisch blijkt te zijn voor voedsel waar zij eerder nooit problemen mee heeft gehad.