Avatar
WelkomINFO
HOUDEN VAN EEN KAT ALS HUISDIER

Wat je moet weten:


Heeft mijn kat urinewegproblemen?Hoe herken je de tekenen van urinewegproblemen bij jouw kat?

Als jouw kat last heeft van urinewegproblemen, dan kan zij verschillende klachten hebben. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Onzindelijkheid: naast de kattenbak of in huis plassen
 • Vaak en kleine beetjes plassen
 • Veel plassen en veel drinken
 • Pijn en/of persen bij het plassen
 • Langzaam of moeilijk plassen
 • Bloed in de urine
 • Passief urineverlies
 • Geluid maken (miauwen) bij het plassen

Wat zijn urinewegproblemen en hoe ontstaan ze?

Urinewegaandoeningen bij de kat komen regelmatig voor. Maar wat zijn urinewegaandoeningen precies, hoe ontstaan ze en wat kun je eraan doen? Een kat kan verschillende urinewegaandoeningen hebben. Een belangrijke oorzaak van urinewegproblemen zijn blaasstenen (of blaasgruis).

Hoe ontstaan blaasstenen?

Het ontstaan van blaasstenen begint met de vorming van kristallen in de urine. Na verloop van tijd kunnen deze kristallen uitgroeien tot stenen. De meest voorkomende soorten blaasstenen bij katten zijn struviet en calciumoxalaat.

Waardoor kunnen blaasstenen ontstaan?

 • Mineralen: Kristallen worden gevormd uit verschillende mineralen in de urine. De samenstelling van mineralen in de voeding van jouw kat kan dit direct beinvloeden.
 • Vochtopname: Als je kat weinig drinkt, is de urine geconcentreerder. Kristallen kunnen dan makkelijker vormen.
 • Lichaamsgewicht: beweging en frequentie van plassen. Blaasstenen komen vaker voor bij katten met overgewicht dan katten met een gezond gewicht. Katten met overgewicht zijn vaak ook wat minder actief. Katten die niet zo actief zijn, hebben ook vaker urinewegproblemen dan actievere katten. Dit kan onder andere komen omdat je kat minder vaak naar de kattenbak gaat. En als je kat haar plas lang ophoudt, is de kans op kristalvorming in de blaas weer groter.
 • Zuurgraad (pH): Urine met een hoge of juist lage pH kan de vorming van kristallen beinvloeden.

Hoe weet ik of mijn kat blaasstenen heeft?

Als je kat last heeft van blaasstenen, kan zij verschillende klachten hebben, bijvoorbeeld:

 • Plassen naast de kattenbak
 • Vaak en kleine beetjes plassen
 • Pijn en/of persen bij het plassen (ook te herkennen aan miauwen bij het plassen)

Bloed in de urine Blaasgruis of kleine blaasstenen kunnen vastlopen in de urinebuis. Dit wordt vooral bij katers gezien en is een spoedeisende situatie! Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts.

Wat kun je eraan doen?

De behandeling

Vraag je je af of je kat blaasstenen heeft? Neem dan contact op met je dierenarts. Hij of zij kan bijvoorbeeld een urineonderzoek doen of rontgenfotos maken, om te onderzoeken om wat voor blaasstenen het gaat. De behandeling wordt afgestemd op het soort blaasstenen en de symptomen bij jouw kat. Je dierenarts kan een combinatie van medicijnen en speciale dieetvoeding voorschrijven.

Wat doet voeding?

Voeding kan de vorming van blaasgruis op verschillende manieren beinvloeden. Via de samenstelling van de voeding kan de pH van de urine verhoogd of verlaagd worden. Daarnaast kan een aangepast gehalte kristalvormende mineralen de kans op herhaalde steenvorming verminderen. Jouw dierenarts kan de juiste voeding adviseren.

Drinken is belangrijk!

Het is ook belangrijk de wateropname van je kat te stimuleren, zodat er meer urine wordt aangemaakt en je kat meer gaat plassen. Zo heeft een dieetvoeding voor de urinewegen vaak een licht verhoogd natriumgehalte, waardoor de kat meer gaat drinken. En door het geven van natvoeding krijgt je kat automatisch meer vocht binnen dan met een brok. Probeer daarnaast een drinkfontein of zet op verschillende plaatsen in huis bakjes water neer. Meer tips lees je hier

Nog even over blaasontstekingen

Goed om te weten: wanneer mensen een blaasontsteking hebben, komt dat bijna altijd door bacteriën in de blaas. Bij honden ontstaat ongeveer de helft van de blaasontstekingen door bacteriën. Maar bij katten is de blaastonsteking vaak idiopathisch. Dat betekent gek genoeg dat niet bekend is wat de oorzaak van de blaasontsteking is. De symptomen zijn wel hetzelfde, bijvoorbeeld vaak/kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen, onzindelijkheid en bloed bij de urine. Bij oudere katten komt een bacteriële blaasontsteking wel vaker voor.

De aanwezigheid van een blaasontsteking en blaasstenen kan samenhangen, maar dat hoeft niet altijd te geval te zijn. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met je dierenarts.


Urinewegproblemen bij de kat: wat kan je eraan doen?

Urinewegproblemen komen vaak voor bij de kat. Wij geven je tips voor de gezonde urinewegen van jouw kat.

Zorg voor een gezond gewicht van jouw kat

Katten met overgewicht hebben vaker last van blaasgruis. Vraag jouw dierenarts om advies.

Drinken is belangrijk

De meeste katten zijn slechte drinkers. Daardoor raakt de urine geconcentreerd. Dit kan de kans op het ontstaan van blaasgruis vergroten. Hier lees je tips om jouw kat meer te laten drinken.

Stimuleer de kat meer te bewegen

Katten die niet zo actief zijn, hebben vaker urinewegproblemen dan actievere katten. Daag je kat uit om haar jachtinstinct te gebruiken, bijvoorbeeld door brokjes door het huis te verstoppen of gebruik te maken van speeltjes.

Verminder stress in de omgeving

Katten zijn gevoelig voor stress en dit kan invloed hebben op urinewegproblemen. Zorg dat jouw kat genoeg beschutte plekjes heeft. Daarnaast kunnen feromonen een geruststellende werking hebben op een kat. Vermoed je dat jouw kat last heeft van stress, neem dan contact op met de dierenarts voor advies.

Geef de kat natvoeding

Natvoeding zorgt voor extra vochtopname en vochtopname is belangrijk bij urinewegproblemen.

Meer over de voordelen van natvoeding lees je in dit artikel.

Kattenbakmanagement

De kat wil graag rustig toiletteren op een schone kattenbak. Zorg daarom voor voldoende kattenbakken en zet deze op een rustige plaats. .

Voeding met een S/O Index

Sommige voedingen hebben een S/O Index. Dit verdunt de urine en bevat een lagere concentratie aan mineralen die de bouwstenen van blaasgruis zijn.

Vraag jouw dierenarts om advies over wat jij zelf kunt doen bij urinewegproblemen.