Avatar
WelkomINFO
HOUDEN VAN EEN KAT ALS HUISDIER

Wat je moet weten:


De gebitsverzorging van mijn katHet gebit van je kat kan tegen een stootje. Ze gebruikt het zowel om te eten als om zichzelf te beschermen. Een goed gebit is heel belangrijk voor de gezondheid van je kat.

Het gebit van mijn kat

Een kat heeft, net als wij, een melkgebit dat zij wisselt voor blijvende tanden. Ze wordt als kitten tandeloos geboren, de eerste tandjes en kiezen komen pas na 2 tot 4 weken door. Wanneer je kitten 3 maanden oud is gaat ze wisselen. Dit gebeurt niet in een keer maar in fases. Rond de leeftijd van 7 maanden is je kat klaar met het wisselen en is haar volwassen gebit compleet.

Tandplak is een veel voorkomende aandoening. Het is een zachte laag die bestaat uit een combinatie van levende en dode bacterien, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale ruimte voor de groei van bacteriën. Tandplakvorming ontstaat daarom meestal langs het tandvlees. De vorm en aanleg van het gebit spelen ook een belangrijke rol. Er is een individuele aanleg voor de vorming van tandplak: het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen kan per dier verschillen. Na een tijdje wordt tandplak omgezet in tandsteen. Naast een slechte adem kan dit een ontsteking van het tandvlees veroorzaken. Voorkom dit door het gebit van je kat goed te verzorgen.

Hoe voorkom ik gebitsproblemen bij mijn kat?

Je kunt van alles doen om gebitsproblemen bij je kat te voorkomen:

  • Geef bij voorkeur droogvoeding.
  • Poets het gebit van je kat twee keer per week met speciale borstel en kattentandpasta.
  • Laat tandsteen tijdig verwijderen door de dierenarts.
  • Gebruik mondwater dat speciaal voor katten is gemaakt.
  • Geef je kat gebitsverzorgende kattensnacks.

Geeft je kat de voorkeur aan natvoeding, wissel dit dan af met droogvoeding.

Bij sommige katten is het poetsen lastig omdat ze het niet toelaten. Dit is een kwestie van wennen en langzaam opbouwen. Als je je kat op jonge leeftijd al aan het poetsen laat wennen, gaat dat op latere leeftijd vaak prima.