Avatar
WelkomINFO
HOUDEN VAN EEN KAT ALS HUISDIER

Wat je moet weten:


Weet jij of je gewrichtsproblemen herkent?Veel katten hebben last van gewrichtsproblemen. Het meest voorkomende probleem is artrose. Dit zie je vooral bij oudere katten: maar liefst 90% van de katten ouder dan 12 jaar heeft artrose. Weet jij hoe je artrose herkent?

Wat is artrose?

Rondom het bot van een gewricht zit kraakbeen. Het kraakbeen vormt een beschermende laag om het bot. Bij artrose beschadigt het kraakbeen. Hierdoor wordt het bot aangetast. Het gewricht wordt hierdoor dikker, minder beweeglijk en de spieren er omheen verslappen. Dit is pijnlijk voor de kat.

Hoe ontstaan gewrichtsproblemen?

Gewrichtsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

  • Overgewicht en/of overmatige activiteit;
  • Ouderdom, slijtage;
  • Beschadiging door bijvoorbeeld een ongeluk.

Hoe herken je gewrichtsproblemen?

Als je kat gewrichtsproblemen heeft, dan kun je deze tekenen zien:

  • De kat springt minder (gemakkelijk);
  • Ze beweegt minder en slaapt meer;
  • Ze vermijdt hogere plaatsen, ze klimt bijvoorbeeld niet meer boven in de krabpaal;
  • Ze verzorgt haar vacht minder goed (omdat ze minder gemakkelijk overal bij kan);
  • Ze wordt onzindelijk of heeft moeite met de kattenbak gebruiken.

Hoe worden gewrichtsproblemen behandeld?

Herken je een of meer van deze tekenen? Laat jouw kat dan controleren door je dierenarts. Afhankelijk van de situatie kan hij/zij bijvoorbeeld pijnstillers voorschrijven, tips over beweging geven en een speciale voeding adviseren.

Zo bevatten sommige voedingen voor de kat een speciale combinatie van voedingsstoffen die de gezondheid van de gewrichten ondersteunen. Het helpt de kat soepeler bewegen en verbetert de kwaliteit van leven van jouw kat.

Is je kat te zwaar? Dat extra gewicht is extra belasting voor de gewrichten van je kat. Je dierenarts kan dan helpen om jouw kat gezond te laten afvallen.

Vanaf ongeveer 7 jaar is jouw kat senior. Ze krijgt dan een andere voedingsbehoefte. Ook kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan. Met een speciaal aangepaste voeding help je jouw kat zo gezond mogelijk ouder worden.