Sinds september 2014 moeten in Belgie katten en kittens die van eigenaar veranderen verplicht gecastreerd zijn. Maar castratie heeft voordelen voor iedere kat.
Bij de castratie wordt je kat onvruchtbaar gemaakt door de teelballen of eierstokken operatief te verwijderen of af te binden. Dit gebeurt onder volledige narcose. Bij een poes kijkt de dierenarts meteen of hij afwijkingen bij haar baarmoeder ziet. Als hij die tegenkomt, verwijdert hij de baarmoeder ook.
Na de castratie houdt de dierenarts je kat nog een paar uur ter observatie. Dezelfde dag mag je je kat alweer mee naar huis nemen.
Dat verschilt tussen katers en poezen. Poezen zijn meteen na de ingreep onvruchtbaar, katers niet. Bij hen is tot een paar dagen na de operatie nog vruchtbaar sperma aanwezig in de zaadleiders. Hou je kater daarom best tot een week na de ingreep nog binnen.
Het grootste voordeel van de castratie is dat je kat geen kittens meer kan krijgen.
Andere voordelen voor een poes:
Andere voordelen voor een kater:
De castratie van je kat heeft ook een paar nadelen.
Je kitten is geslachtsrijp als zij tussen de 5 en 8 maanden oud is. Laat je kitten voor die tijd castreren, zo voorkom je ongewenste nestjes. Soms wordt beweerd dat een poes eerst één keer een nestje moet krijgen voordat je haar laat castreren. Dit is echter absoluut niet nodig.
De meeste dierenartsen opereren kittens vanaf 4 maanden oud. Katjes castreren op nog jongere leeftijd komt voor, maar de risicos van de narcose zijn dan iets groter.
Vaak wordt de castratie van een poes een sterilisatie genoemd. Toch is dat niet juist. Als bij een poes de eileiders worden verwijderd, is dit een castratie. Bij een sterilisatie wordt je kat onvruchtbaar gemaakt door de zaad- of eileiders te onderbreken.
Een sterilisatie is dus iets anders dan castratie. Beide ingrepen worden zowel bij poezen als bij katers uitgevoerd. Een voordeel van sterilisatie is dat het minder ingrijpend is voor je kat. Een nadeel van de ingreep is dat het niet zorgt voor een eventueel gewenste gedragsverandering.
Naast castratie en sterilisatie zijn er nog alternatieven. Voor een poes is de anticonceptiepil een optie, deze geef je iedere 7 of 14 dagen. Dit alternatief is alleen aan te raden als je de krolsheid tijdelijk wilt uitstellen. Het medicijn heeft namelijk veel bijwerkingen en verhoogt het risico op tumoren in de melkklieren, baarmoederontsteking en suikerziekte.
Voor je kater is een chemische castratie via een implantaat of injectie een mogelijkheid. Het implantaat maakt je kater zes tot twaalf maanden onvruchtbaar door een stofje af te geven dat het mannelijke geslachtshormoon onderdrukt. Ook de hormooninjectie is alleen handig als je de vruchtbaarheid van je kater tijdelijk wil onderdrukken. De injectie werkt maar 1 tot 2 maanden. Gebruik hem bijvoorbeeld als je wilt testen of een operatieve castratie voor een gedragsverandering zal zorgen.