Onze huiskat (waaronder ook onze raskatten horen) behoren tot de
orde Carnivora (vleeseters)
- onderorde Fissipedia (landcarnivoren)
- - familie Felidae (katachtigen)
- - - geslacht Felis,
- - - - soort Felis Silvestris (wilde kat)
- - - - - ondersoort Felis Silvestris Catus (huiskat).

Zo'n 60 miljoen jaar geleden (Paleoceen) verschijnen de voorouders van de latere hoger ontwikkelde hoefdieren, roofdieren en primaten. Zij liepen op 5 tenen en hadden deels intrekbare klauwen
37-38 miljoen jaar geleden (Oligoceen) ontwikkelden zich de voorouders van de hedendaagse honden en katten. De voorouders van de honden leefden sociaal terwijl die van de kat solitair leefden. 2 soorten waren belangrijk voor de kat: Holophoneus Primaevus (waaruit later de Sabeltandtijger voortkwam) en de kleinere, snellere en slimmere Dinictis.
Felis Silvestris Lybica (Noord Afrikaanse wilde kat), Felis Silvestris Silvestris (Europese wilde kat) en Felis Silvestris Ornata (Indiase Woestijnkat) hebben bijgedragen aan het ontstaan van onze huiskat.

Het oudste bewijs van domesticatie van de kat is in een Neolitisch graf gevonden in Cyprus en is 9.500 jaar oud. De beroemste houders van katten als huisdier waren de oude Egyptenaren (2000 jaar v.C.) waar ze vereerd werden als symbool van vruchtbaarheid en geprezen werden omdat ze muizen en ratten uit de voorraadschuren hielden.
In China was (en is nog steeds) de kat vooral gewild op de eettafel. In Japan was de kat dan weer een gewaardeerde muizenvanger.
De eerste Europese kattenliefhebbers waren de Romeinen, die de katten meenamen overal waar ze oorlog voerden. Op die manier werden de huiskatten door heel Europa verspreid. Vooral kooplieden zorgden ervoor dat katten over alle continenten verspreid werden, en zorgden voor een verspreiding van de verschillende variëteiten.
De Middeleeuwen waren voor de Europese huiskat een regelrechte ramp. Ze werden als handlanger van de duivel beschouwd en beschuldigd van alle kwaad. Honderdduizenden katten werden, al dan niet met het baasje, verbrand. Hieraan kwam pas een einde toen bleek dat muizen en ratten (en de daarmee gepaarde pest) hoogtij begon te vieren in Middeleeuwse Europa.
De Spaanse Concuistadores zorgden voor de verspreiding van de Europese huiskat op het Amerikaanse continent.
In Australië introduceerden de immigranten de huiskat.

De zware, gedrongen typen (Europees Korthaar, Pers, ...) vertonen de invloed van de Europese Boskat, terwijl de oosterse rassen (Abessijn, Siamees, .....) het slanke type van de Afrikaanse wilde kat hebben.

De langharige katten zijn waarschijnlijk ontstaan in het zuiden van Rusland en hebben zich verspreid naar Turkije en Iran. Dit zijn de Angora en Perzische rassen.

De zogenaamde natuurrassen zijn de katten die zich zonder doelbewuste inmenging van fokkers hebben ontwikkeld en zich ook zo handhaven. Voorbeelden hiervan zijn de Noorse Boskat, Maine Coon en Turkse Van.