BCF vzw erkent alle titels van alle verenigingen voor zover deze behaald zijn bij erkende keurmeesters.


Voor een eerste show willen de meeste mensen liefst iets in de buurt. Je vindt op de meeste webpagina's van de verenigingen een showkalender waar staat waar en wanneer kattenshows plaatsvinden. Als je een show uitgekozen hebt, bezoek dan even de website van de organiserende vereniging om te zien of alle gegevens wel degelijk kloppen.
Op die site vind je ongetwijfeld ook een formulier om via Internet in te schrijven. Dit is de snelste en makkelijkste manier om in te schrijven. Vind je niets op de site, neem dan even contact op met de vereniging om inschrijfformulieren op te sturen.
Er zijn 3 "soorten" kattenshows :
- onafhankelijke verenigingen : deze verenigingen vallen niet onder overkoepelende organisaties (BCF is een onafhankelijke vereniging)
- FIFe : overkoepelende organisatie waaronder b.v. Mundikat en Felikat vallen
- CFA en TICA : amerikaanse overkoepelende organisatie
Het verloop van de show (inschrijven, keuringen, prijzen, titels, .....) verschilt bij deze 3 soorten, en titels en prijzen worden niet altijd onderling aanvaard.
Een eerste obstakel is het invullen van het inschrijfformulier.
Elke vereniging heeft in ieder geval uw gegevens nodig. Naam en adres zijn nodig om een bevestiging te kunnen sturen, telefoonnummer is handig als er iets niet duidelijk is zodat de vereniging u kan contacteren. Als u via Internet inschrijft kunnen vragen natuurlijk via e-mail gesteld worden.
Verder willen we weten bij welke vereniging u aangesloten bent. Dit vooral omdat de eigen leden korting krijgen op het inschrijfgeld.
Bij de onafhankelijke verenigingen dient u niet aangesloten te zijn bij een vereniging om aan een show mee te doen.
Als u naast (of in de buurt van) iemand wenst te zitten, kan u dit vermelden. Wees een beetje duidelijk : naast Janssens kan tot verwarring leiden.
Normaal gezien kan u ook een opmerking kwijt (als u b.v. al een kat inschreven heeft en u schrijft er nog eentje bij, .....)
Mogelijk zijn er nog andere vragen die gesteld worden. Bent u van iets niet zeker, stuur dan een emailtje of zet in de opmerking dat u iets niet goed begrijpt.
Vervolgens hebben we de gegevens van uw kat(ten) nodig. Hiervoor neemt u best even de stamboom of vaccinatieboekje bij de hand.
Naam van de kat, het ras, het geslacht, de geboortedatum en de kleur dienen opgegeven te worden. Indien de kleur niet gekend is of twijfelachtig is (bij jonge katjes durft dit al wel eens te veranderen, vooral bij de heel lichte kleuren), dan kan u de kat inschrijven in determinatieklasse. Hierbij bekijken enkele keurmeesters voor de aanvang van de show je kat en plakken er een kleur op.
Als de kat een raskat is, en inschrijft voor een titel, dan dient u ook het stamboomnummer op te geven. Schrijft u de kat in in jeugdklasse en u heeft nog geen stamboom voor de kat, dan vult u "in aanvraag" in.
Verder dient u de ouders van de kat op te geven en de fokker.
Vervolgens vraagt men u naar de klasse waarin u uw kat(ten) wenst in te schrijven. U dient even uit te rekenen hoe oud uw kat is op de dag van de show (als u zich vergist bij BCF rekent onze computer dit voor u uit)
Babyklasse is voor katjes tussen 10 weken en 3 maanden (de leeftijden kunnen verschillen per vereniging)
3 - 6 maanden is voor katjes tussen 3 en 6 maanden oud
6 - 9 maanden is voor katjes tussen 6 en 9 maanden oud. Bij sommige verenigingen is de klasse 6-10, en is het voor katten tussen 6 en 10 maanden oud.
Vanaf 9 maanden (bij sommige verenigingen dus 10 maanden) gaat de kat in de CAC klasse, of als ze gesteriliseerd of gekastreerd is in de CAP klasse.
Dit is de eerste klasse waarin katten trachten een certificaat te bemachtigen om later de titel van Kampioen of Premior te mogen dragen.
Er is ook een "Buiten mededinging" klasse. In die klasse wordt uw kat niet opgeroepen om gekeurd te worden (er is dan ook weinig lol aan het showen).
Als je katje geen raskat is, dan kan ze in de "Huiskattenklasse". In dezeklasse worden katten voornamelijk gekeurd op verzorging en conditie.
Na het invullen van het inschrijfformulier dien je dit naar de vereniging te sturen. Door het insturen verbind je je ertoe de inschrijfkosten te betalen.
Als er iets misloopt (wat niet te hopen is), dien je het inschrijfbureau hiervan ZO SNEL MOGELIJK op de hoogte te brengen. Als je bij BCF niet op show kan komen, vinden we dat niet erg als je het ons tijdig laat weten. Ongetwijfeld kan er dan iemand anders je vrije kooien benutten. Verenigingafhankelijk en afhankelijk wanneer je annuleert dien je een beetje of alle kosten te betalen.
Na het inschrijven ontvang je een bevestiging met een plannetje waar je de zaal kan vinden. Kijk deze bevestiging GOED na. U kan fouten gemaakt hebben bij het inschrijven en het inschrijfbureau kan fouten gemaakt hebben bij het overnemen van je gegevens. Is er iets fout, laat dit dan ONMIDDELLIJK weten. Niemand heeft er problemen mee gegevens te verbeteren, tenzij de keursetjes, de kooikaarten en de keurrapporten al afgedrukt zijn en de catalogus zo goed als klaar is. Dit is een boel extra werk voor het inschrijfbureau. Helemaal onprettig wordt het als je op de show zelf merkt dat er iets fout is! Kijk dus je bevestiging steeds goed na.
Komt er geen bevestiging, neem dan even contact op met het inschrijfbureau. Het kan zijn dat je inschrijving niet aangekomen is en als je wacht tot het laatste moment is de kans groot dat de zaal vol zit en je er niet meer bij kan.
Voor je kat wordt een kooi gereserveerd. De afmetingen kunnen verschillen van vereniging tot vereniging, maar over het algemeen zijn deze 50 x 50 x 50 cm. Sommige exposanten , vooral als ze met 1 kat komen, vinden dit nogal krap voor de kat en vragen (tegen betaling) een extra kooi. Als je dit wil, dien je dit bij de inschrijving te melden.
Sommige exposanten hebben eigen kooien. Die kunnen bij ons gebruikt worden. Ze nemen normaal gezien de plaats in van 2 kooien, dus dient er ook voor 2 kooien betaald te worden.
De kooien staan met 3 of 4 op een plateau. Normaal kunnen de tussenschotten geopend of gesloten worden.
Voor de kat heb je nodig :
- vaccinatieboekje (met geldige inentingen!)
- transportkooi (in de winter best afgedekt)
- je bevestiging
- een drink- en een eetbakje
- eten voor de kat (daar de meeste katten niet van showen houden breng je best droogvoer mee. Sommige katten eten niet en blikvoer droogt dan uit)
- een kattebak(je). Gezien de afmetingen van de kooien (en de nog kleinere deurtjes) is een klein modelletje nodig.
- eventueel kattebakvulling (op de meeste shows is kattebakvulling te verkrijgen, maar als dit niet zo is heb je wel een probleem)
- vloerbedekking voor de kooi
- 2 gordijntjes voor de kooi (wegens de mogelijk verschillende afmetingen van de tentoonstellingskooien zijn rekbare gordijntjes handig)
- toiletgerief voor de kat (afhankelijk van het ras, kam, borstel, babypoeder, .......)
- keukenrol (shit happens)
eventueel
- ventilatortje op batterijen (als het erg warm is)
- doek voor boven op de kooi(en)
- plastic afscherming voor de voorkant van de kooi(en)
- wasknijper (om het kooideurtje open te houden)
- versiering voor de kooi (fotoalbum, reclamebordje voor je cattery, naamkaartjes, .........)
Voor jezelf :
- wat lectuur
- als je een snoeper bent : koekjes
- eventueel iets te drinken en/of te eten (dit is normaal in of in de buurt van de zaal ook te verkrijgen)
Of een kat succes heeft op een show of niet hangt van een aantal zaken af. De kat moet bijvoorbeeld de rasstandaard zo dicht mogelijk benaderen. Maar er wordt ook gelet op de conditie van je kat. Je kat komt niet in optimale showconditie door haar 2 dagen voor de show in bad te stoppen. Dagelijkse verzorging, optimale gezondheid en degelijke voeding zijn noodzakelijk voor een prima conditie van de kat en mooie vacht.
Afhankelijk van het ras waarmee je gaat showen, kan je ze nog mooier maken door b.v. een badje. Raadpleeg een (bevriende) fokker van hetzelfde ras voor een handleiding.
Zorg er in ieder geval voor dat de kat schoon is (propere oortjes, wit in de vacht moet wit zijn, .....) en dat er geen klitjes in de vacht zitten.
Uiteraard dient de kat vrij te zijn van parasieten (vlooien, oormijt, ....). Regelmatig ontwormen kan ook zorgen voor een betere conditie.
Op de show zelf heb je ook een borsteltje (of voor sommige rassen een zeemvel bv) nodig om de vacht nog even op te maken voor de kat naar de keurmeester gaat.
Je dient jezelf en de kat(ten) aan te bieden binnen de uren van de dierenartscontrole. Deze uren staan normaal op de bevestiging.
Je mag niet vergeten de vaccinatieboekjes mee te nemen : zonder kom je er niet in! Ook is het prettig de bevestiging mee te nemen.
Na wat aanschuiven kom je eerst aan de kassa. Heb je reeds betaald, dan zit je goed. Is dit nog niet gebeurt, dan mag je hier betalen (gewoonlijk iets meer dan wanneer je op voorhand zou betaald hebben). In ruil daarvoor krijg je een omslag (en verenigingafhankelijk ook een zakje staaltjes, een catalogus, ....).
In de omslag zitten kooikaarten : dit is een kaartje waarop de gegevens van je kat staat en die afgestempeld moet worden door de dierenarts. Op de omslag staat gewoonlijk een letter. Dit is het vak waar je straks je kooi moet gaan zoeken.
Na weer wat aanschuiven kom je bij de dierenarts terecht. Hier dien je de kooikaart(en) en vaccinatieboekje(s) af te geven. Terwijl dit gecontroleerd wordt, kan je je kat uit de transportkooi nemen en op tafel zetten. Hou de kat goed op de tafel.
Na de goedkeuring van de dierenarts mag de kat terug in de transportkooi. Vergeet je vaccinatieboekje niet!!
Vervolgens mag je de zaal binnen. Normaal staat er nog een controle aan de deur die je afgestempelde kooikaart(en) wil zien.
Eens de zaal in dien je je vak te zoeken. Dit staat normaal op de omslag of op de kooikaart. Als je je vak gevonden hebt, dan moet je je kooinummer(s)opzoeken.
Als je die gevonden hebt, dan kan je beginnen met de kooi in orde te maken : vloerbedekking en gordijntjes. Daarna mag de kat in de kooi. Sommige exposanten ontsmetten eerst de kooi. Daarna ga je op zoek (als je het zelf niet meegebracht hebt natuurlijk) naar water voor de kat. Dit vind je normaal in de toiletten.
Als de kat voorzien is van eten en drinken, dan kan je de kooi verder afwerken (ev. bovenbedekking, plastic aan de voorkant, versiering, ....)
Probeer de kat gerust te stellen : het is voor de meeste katten geen prettige ervaring. Als je merkt dat de kat zenuwachtig is, vermijd dan bruuske bewegingen, neem haar langzaam uit de transportkooi, laat ze even rondkijken en wennen voor je ze in de kooi zet.
Je "bagage" (transportkooi en zo) kan je kwijt onder de kooi of kan je terug naar de wagen brengen.
Probeer een stoel te pakken te krijgen (op de meeste shows zijn er genoeg, af en toe zijn er te weinig) want hier zit je nu tot een uur of zes.......
Tijdens de show worden de katten één voor één naar de keurmeester geroepen. Er lopen stewards rond die de exposanten komen verwittigen dat hun kat aan de beurt is. Deze stewards moeten je kooi zoeken, dus zorg dat het kaartje met je kooinummer goed zichtbaar aan de voorkant van de kooi hangt. Als men je niet kan vinden, dan wordt je nummer afgeroepen. Probeer hier goed op te letten want als je niet opdaagt, dan wordt je kat niet gekeurd!
Krijg je een briefje van een steward met jouw nummer, dan dien je met je kat naar de keurmeester te gaan. Je moet natuurlijk weten waar die zitten, dus probeer daar achter te komen voor ze je oproepen. Op het briefje staat normaal ook de naam van de keurmeester. Is dit niet zo, vraag dan de naam van de keurmeester aan de steward.
Je kan de kat nog even snel opsmukken en dan vertrek je naar de keurruimte. Doe dit rustig : de kat wordt minder nerveus als je langzaam stapt zodat ze wat kan rondkijken.
In de keurruimte dien je je keurmeester te zoeken. Op de tafels hangen kaartjes met de naam van de keurmeester. Vind je het niet direct, vraag het dan even.
Het is mogelijk dat de keurmeester nog bezig is met een andere kat, en dan moet je even wachten. Is het jouw beurt, dan hou je even in het oog dat de tafel ontsmet is en je mag je kat op de tafel zetten als de keurmeester daarom vraagt. Probeer de kat rustig op de tafel te houden. De keurmeester gaat je beestje binnenstebuiten keren en opschrijven wat hij of zij ervan vindt. Laat de keurmeester dus met je kat spelen en hou in het oog als hij/zij ze loslaat: dan moet jij zorgen dat ze op de tafel blijft. Soms krijg je wat uitleg van de keurmeester en af en toe kan je ook vragen stellen (over je kat). Als de keurmeester klaar is met je kat, mag je terug richting kooi.
Als alle katten gekeurd zijn, dan mag de keurmeester een paar katten voordragen voor een Best In Show verkiezing. Het kan zijn dat hij of zij meer katten in een klasse mooi vindt, maar mag er dan slechts 1 voordragen. Het is dus mogelijk dat de keurmeester zijn 2, 3, 4, ... mooiste exemplaren even naast elkaar wil zien om te beslissen.
Het is dus mogelijk dat je kat meer dan 1 keer opgeroepen wordt. Zorg dus steeds dat je "bereikbaar" bent: als je even weggaat van de kooi, zeg dan even tegen de buren waar je naartoe bent zodat ze je kunnen verwittigen.
Ook is het mogelijk dat je nummer in de loop van de dag vanop het podium afgeroepen wordt. Dat wil zeggen dat je kat een prijs behaald heeft, en dien je met je kat naar het podium te komen.
Als je geluk en een erg mooi katje hebt, dan heb je kans dat je kat meedoet in de verkiezing voor Best In Show. Deze katten worden opgeroepen door de stewards om naar de keurruimte te komen. Tijd voor een opsmukbeurt en naar de keurruimte (soms gebeurt de verkiezing ook het podium). De hoofdsteward regelt het gebeuren in de keurruimte en als je nummer afgeroepen wordt, dien je je kat te presenteren, samen met de concurrenten. De keurmeesters vergelijken en brengen hun stem uit. Komt je katje er als mooiste uit, dan blijf je nog even in de keurruimte, anders mag je terug naar de kooi. Als alle mooisten uit de verschillende klassen gekozen zijn, wordt uit die katten nog de allermooiste gekozen. Je moet dan weer je kat presenteren, samen met de andere mooisten. Als de keurmeesters tot een besluit gekomen zijn, mag je terug naar de kooi.
Dan is het nog wachten tot het einde van de show. Dan worden de keurrapportjes uitgedeeld. Een steward komt met een bak vol keurrapporten in het vak en roept de nummers af. Als je jouw nummer hoort, pak je het keurrapport aan.
Nu mag je naar huis. Hopelijk heb je een fijne dag achter de rug en heb je toch een paar nieuwe vrienden gemaakt.

Omschrijving der verschillende klassen