Avatar
WelkomINFO
HOUDEN VAN EEN KAT ALS HUISDIER

Wat je moet weten:


Je kat opvoedenHun eigen willetje en ondeugendheid zijn enkele redenen waarom we zo dol zijn op katten. Katten zijn altijd bezig hun grenzen te verleggen en daar houden we van. Maar dat betekent niet dat je een kat niet een beetje kan opvoeden.

Vanaf wanneer voed ik mijn kat op?

Begin met opvoeden vanaf de eerste dag dat de kat bij je is. Dan is er voor haar meteen duidelijkheid. Wees direct consequent in wat ze wel en niet mag. Wil je bijvoorbeeld niet dat ze op het aanrecht zit? Sta dat dan niet toe en zet haar voorzichtig op de grond elke keer als zij erop springt.

Wat kan ik mijn kat leren?

Wat een kat wel en niet mag, is natuurlijk per baasje verschillend. Maar er zijn dingen die elke kat moet doen, zoals het gebruiken van de kattenbak om de behoefte te doen en het toelaten van kammen en borstelen. Ook is het handig om je kat van kleins af aan te leren dat een reismand iets leuks is. Zo bespaar je haar (en jezelf) later in het leven een hoop stress wanneer zij ergens mee naartoe moet.

Het is voor een kat ook mogelijk om trucjes te leren als "pootje geven". Train je kat in de dingen die je zelf wilt. Zij leert niet zo makkelijk als een hond maar is wel zeer intelligent en bovendien dol op beloningen.

Hoe corrigeer ik mijn kat?

Beloon en corrigeer je kat om haar te leren wat zij wel en niet mag. Krabt je kat bijvoorbeeld aan je favoriete stoel, spuit haar dan een beetje nat met een plantenspuit of maak een hard geluid. Daar schrikt ze van, waardoor ze meteen ophoudt. Doe dit wel op het moment dat zij iets doet wat niet mag, anders koppelt ze de correctie niet aan de ongewenste handeling.

Een andere manier is om je kat te laten zien wat ze wel mag. Krabt ze aan de bank, klap dan in je hand zodat ze stopt en zet haar daarna direct bij de krabpaal neer. Krab dan zelf een paar keer langs het sisal om voor te doen wat je van haar vraagt. Zo geef je haar een alternatief.

Wil je je kat leren dat ze je tijdens het spelen niet mag krabben en bijten? Stop dan met spelen op het moment dat ze dat doet en loop weg. Het onderbreken van het spel en negeren is dan de correctie.

Bij het opvoeden is belonen zeker zo belangrijk als corrigeren. Doet je kat iets goed, knuffel haar dan of geef haar een lekkere kattensnack.

Hoe leer ik mijn kat nieuwe dingen?

Leer je kat nieuwe dingen met veel geduld en kattensnoepjes waar zij dol op is. De beloning die ze krijgt brengt je kat in verband met de handeling. Wil je haar bijvoorbeeld leren om in de reismand te zitten, zet haar er dan regelmatig in. Blijft ze netjes zitten? Geef haar dan een aai over de kop en het begeerde snoepje.

Wil je je kat kunstjes leren? Leer haar dan eerst te gaan zitten op jouw commando. Doe dit door "zit" te zeggen zodra je kat uit zichzelf gaat zitten. Geef haar dan meteen iets lekkers. Regelmatig herhalen is heel belangrijk, zodat de kat begrijpt dat de beloning volgt als ze gaat zitten op commando.

Benader je kat altijd positief, ook als iets niet goed lukt. Het moet leuk blijven voor je Kat.

Kan je een volwassen kat ook opvoeden?

Een volwassen kat kan ook opgevoed worden. Net als haar jongere soortgenootjes zal ook zij proberen om haar grenzen te verleggen. Gelukkig leer je een volwassen kat ook makkelijk nieuwe dingen aan, ze doet er alleen iets langer over dan een kitten. Wees daarom extra geduldig en blijf consequent handelen.

Mijn kat krabt en bijt, hoe komt dat?

Krabben en bijten hebben een functie voor je kat. Zo bijten en krabben kittens om het doden van een prooi te oefenen en krabben katten eveneens om hun nageltjes af te slijten. Maar het is niet de bedoeling dat ze jou bijten en krabben. Meestal is het bijtgedrag naar mensen toe het gevolg van een opvoedingsfoutje of een minder ideale leefsituatie:

  • Speel altijd met een speeltje met je kat, niet met je handen.
  • Je kat verveelt zich.
  • Je hebt onvoldoende krabgelegenheden in huis.
  • Je kat voelt zich bedreigd.