Avatar
WelkomINFO
HOUDEN VAN EEN KAT ALS HUISDIER

Wat je moet weten:


Chronische nierziekte bij de oudere katChronische nierziekte is een van de meest voorkomende aandoeningen bij oudere katten. Maar liefst een derde van de katten ouder dan 12 jaar heeft een vorm van nierziekte. Wij vertellen je wat het is en waarom het zo belangrijk is om je kat vroegtijdig door de dierenarts te laten controleren.

Wat is chronische nierziekte?

De nieren van jouw kat hebben belangrijke taken, bijvoorbeeld het afvoeren van afvalstoffen, de bloeddruk op peil houden, en het aanmaken van hormonen. Bij chronische nierziekte kunnen de nieren afvalstoffen niet goed meer uit het bloed halen. De afvalstoffen hopen zich dan op, wat leidt tot allerlei klachten. Chronische nierziekte is progressief, wat betekent dat de nieren steeds minder goed gaan werken.

Chronische nierziekte is niet zichtbaar

Chronische nierziekte bij de kat is meestal niet zichtbaar. Verschijnselen van nierziekte worden pas zichtbaar als 75% van de nierfunctie verloren is. Je ziet dan vaak dat de kat meer drinkt, meer plast, eetlust verliest, gewicht verliest en minder actief wordt.

Laat je kat vroegtijdig controleren

De dierenarts kan al bij 25% verlies van nierfunctie een diagnose stellen. Nierziekte is meestal ongeneeslijk, maar met de juiste behandeling kan de voortzetting van de ziekte wel worden vertraagd. Zo kunnen de levensduur en levenskwaliteit van je kat worden verbeterd. Laat je oudere kat daarom regelmatig controleren bij de dierenarts.

De behandeling van chronische nierziekte

Bij chronische nierziekte kan de dierenarts medicijnen voorschrijven om de nieren te ondersteunen en klachten te verminderen. Ook speciale dieetvoeding kan de nierfunctie ondersteunen. De belangrijkste kenmerken van een nierdieet zijn:

  • Minder fosfor. Minder goed werkende nieren kunnen de stof fosfor namelijk niet goed uit het bloed verwijderen. En daardoor gaat de nierfunctie nog verder achteruit.
  • Aangepast gehalte eiwitten van hoge kwaliteit. Wanneer de nieren minder goed werken, hopen afvalstoffen zich op in het bloed. Dit leidt tot allerlei klachten. Deze afvalstoffen ontstaan bij de stofwisseling van eiwitten. Een aangepaste hoeveelheid eiwitten, die van hoge kwaliteit zijn, helpt de belasting van de nieren beperken.
  • Energierijk en smakelijk. Katten met chronische nierziekte hebben vaak een slechte eetlust. Daarom is het belangrijk dat ze een smakelijke voeding krijgen, die hen genoeg energie geeft.