Hou je kat gezond en bescherm haar met inentingen tegen de meest voorkomende besmettelijke ziektes.
Wanneer krijgen kittens hun eerste inentingen?
9 weken: niesziekte en kattenziekte
12 weken: herhaling niesziekte en kattenziekte
In overleg met de dierenarts: FIP (Dit is een virusziekte die wordt veroorzaakt door een coronavirus. De vaccinatie heeft een wisselend effect en wordt niet standaard gegeven).
Bij reizen naar het buitenland: rabies (tenminste 21 dagen voor vertrek)
Niesziekte en kattenziekte zijn potentieel fatale ziektes voor kittens. Een enkele injectie is niet voldoende. Daarom hebben kittens meerdere vaccinaties achter elkaar nodig. Een jaar na de laatste kittenvaccinatie moeten jullie terug naar de dierenarts voor de jaarlijkse vaccinatie met de bijbehorende gezondheidscontrole.
Hoe ziet het inentingsschema van mijn volwassen kat eruit?
Het inentingsschema van de volwassen kat omvat de basisinentingen en aanvullende inentingen die niet voor iedere kat gelden.
Basis inentingsschema:
- Kattenziekte: op een leeftijd van 1, 4 en 7 jaar.
- Niesziekte (feline herpesvirus of feline calicivirus): op een leeftijd van 1, 2, 5,6 en 8 jaar.
Aanvullend inentingsschema:
- Chlamydia en Bordetella (verwekkers van niesziekte): vanaf 12 weken en jaarlijks herhalen. Deze vaccinatie wordt alleen in specifieke gevallen gegeven, bijvoorbeeld wanneer je kat last heeft van niesziekte na de basisvaccinatie.
- Hondsdolheid (rabies): vanaf 12 weken en ten minste 21 dagen voor vertrek naar het buitenland, zo nodig om de 1 tot 3 jaar herhalen.
Kan mijn kat ziek worden van een vaccinatie?
Je kat kan iets slomer zijn na een vaccinatie maar vaak zal ze nergens last van hebben. Als je merkt dat ze zich echt niet goed voelt na een vaccinatie, neem dan contact op met je dierenarts.