OPGEPAST DIT RAS IS VERBODEN TE HOUDEN IN BELGË

Herkomst
Alhoewel de Savannah nooit echt populair of erkend werd tot eind jaren ’90, werd de eerst bekende Savannah (kruising tussen een Afrikaanse Serval en een huiskat) gefokt in midden ’80 jaren door Judee Frank. De F1 poes uit deze kruising kreeg de naam “Savannah”, en heel toepasselijk, is dit de officiele naam van dit fascinerende ras vandaag, meer dan 25 jaar later. Echter, het ras werd eigenlijk genoemd naar de Savannahs van Afrika; de graslanden waar de Serval voorouders van dit ras leven.
Sinds die tijd zijn er meer en meer fokkers bij het ras betrokken geraakt. Bij meerdere stamboekverenigingen in Amerika en Europa is de Savannah een erkend ras.
De Savannah is een kat met een elegant, exotisch uiterlijk. Daarbij heeft het een interactieve persoonlijkheid, waardoor het waarschijnlijk het meest gewilde huisdier van dit moment is.

Karakter
Als we het karakter willen vergelijken met een ander kattenras, dan gelijkt de Abbesijn het meest op het gedrag van de Savannah. Ze zijn vreselijk nieuwsgierig, altijd in de buurt en bereid je ergens een pootje mee te helpen.
En toch is een Savannah heel voorzichtig. Doet zich een onbekende situatie voor dan maakt de Savannah rechtsomkeer, terug naar bekend terein om vandaaruit nog ons voorzichtig op onderzoek te gaan.
Mensen die beweren dat Savannahs agressief zijn, hebben nog nooit een Savannah in het echt gezien en weten niet waar ze over praten. Een Savannah stamt af van de Afrikaanse Serval. De Serval is een energiek maar goedaardig dier. Die soms ook als huisdier gehouden worden.
Een Savannah is te houden met ieder ander kattenras. Ze spelen met honden en kinderen zijn hun favoriete personen in een huishouden. Bezoekers worden enthousiast begroet met kleine kopstootjes. En werkelijk alle aandacht is welkom.

Verzorging
Een Savannah behoeft geen speciale verzorging. De zorg die u aan ieder andere kat zou geven volstaat ook voor een Savannah.
Ze hebben geen speciale voedingsbehoeften en eten gewoon, normaal kattevoer net als ieder andere gedomesticeerde kat.
De kattebak weten ze vanaf de leeftijd van 4 weken feilloos te gebruiken. Ongelukjes komen nauwlijks voor.

Kleuren:
Zwart, bruin spotted tabby, zilver spotted tabby en zwart smoke.
Kop:
Vorm; Het gezicht vormt een gelijkzijdige driehoek. De bovenkant van de driehoek is de lijn aan de bovenzijde van de ogen, de zijlijnen volgend de kaaklijn naar benenden en kruisen elkaar bij de kin. De driehoek is exclusief de oren. Het hoofd is klein ten opzichte van het lichaam.
Oren:
De oren zijn groot en hoog op het hoofd, breed bij de basis en afgerond aan de top. De oren staan vrij dicht op elkaar bovenop het hoord. Licht gekleurde, horizontale strepen (occelli) op de achterzijde van het oor zijn gewenst.
Ogen:
De bovenzijde van de ogen hebben de vorm van een boomerang, zo geplaatst de hoek van het oog langs de neuslijn naar benenden wijst. De onderzijde van het oog is amandelvormig. De ogen staan onder een lichte wenkbrouw. De ogen zijn gemiddeld van diepte en laag op het voorhoofd met minstens een oogbreedte ertussen. Traansporen zijn zichtbaar langs en tussen het oog en de neus. De oogkleur is afhankelijk van de vachtkleur, de diepere, levendige kleuren hebben de voorkeur.
Kin:
Frontaal gezien loopt de kin volgens de driehoekige vorm van het gezicht spits toe. En profiel is de kin zwak zonder veel diepte.
Snuit: De snuit is toelopend zonder onderbreking. Het is het onderste deel van de driehoek die op het gezicht vanaf de wenkbrouwen tot de kin loopt.
Profiel:
Het voorhoofd is vlak tot licht gerond vanaf de bovenzijde van het hoofd tot het punt juist boven het oog waar er een kleine verandering van richting is met een rechte tot zeer licht welvende lijn vanaf dat punt tot het puntje van de neus. En profiel, vormt het gezicht ook een driehoek vanaf de bovenzijde van het oog naar het puntje van de neus, terug naar de de kaaklijn en dan weer naar boven, naar het oog.
Neus:
Frontaal gezien is de neus breed van boven met breed aangezette neusvleugels. En profil is er een klein verloop naar beneden bij het puntje, waarmee het een.... rond lijkt. Het neusleertje is licht gerond, niet vlak.
Hals:
Lang en slank.



© 2017 All Rights Reserved BCF VZW Design by PubliDesign