Herkomst
De naam Ocicat is afgeleid van de Ocelot, een Zuid-Amerikaanse wilde kat die bekend staat om zijn opvallende vlekkenpatroon. De Ocicat is een aantrekkelijk Amerikaans ras dat rond 1964 is ontstaan uit een min of meer toevallige kruising vaneen chocolatepoint Siamese kater en een poes uit Siamese en Abessijnse ouderdieren. Een van de kittens uit dit nest vertoonde een bijzonder mooi vlekkenpatroon. In 1987 werd de Ocicat woor verschillende Amerikaanse kattenverenigingen erkend.

Karakter
Ocicats hebben een open, spontaan karakter. Ze zijn actief, speels, intelligent en hebben veel behoefte aan gezelschap en aandacht. Ze kunnen er niet tegen om de hele dag alleen te zijn. Met andere katten gaan ze doorgaans goed om en ook de omgang met honden zal vrijwel nooit een probleem zijn.

Verzorging
Minimum aan verzorging, wekelijks borstelen en de vacht met een zeem nawrijven is voldoende. Scherpe nagelpunten regelmatig bijknippen.

Lichaam: vrij groot, gespierd, maar toch elegant. De poten zijn lang en de voeten zijn middelgroot en ovaal.
Kop: gematigd wigvormig.
Ogen: groot en amandelvormig, vrij ver uit elkaar staand.
Oren: breed aan de basis, de buitenkant vormt een vloeiende lijn met het profiel van de wangen.
Vacht:
glanzend en glad aanliggend, tamelijk kort en voelt zacht aan. Typisch is het vlekkenpatroon.
Kleur: komen in verschillende kleuren voor, waaronder zwart, chocolate, cinnamon, blauw, lilac en fawngevlekt. De vlekken moeten scherp afgetekend zijn en mogen niet in elkaar overlopen. De ogen zijn meestal groen of amberkleurig. Elke kleur is toegestaan met uitzondering van de rood reeks.