Herkomst
De Manx is een eeuwenoud, op een natuurlijke manier tot stand gekomen ras dat vandaag de dag nog steeds op het Isle of Man in zijn funktie als muizenvanger en geliefd huisdier door de boerenbevolking gehouden wordt. De wortels van het ras liggen op het Britse Isle of Man dat in de Ierse Zee ligt. Naar alle waarschijnlijkheid is daar ongeveer vier eeuwen geleden een spontane mutatie opgetreden die resulteerde in de geboorte van een staartloos kitten. Dit kitten groeide op en heeft zich kunnen voortplanten, zodat er langzaam maar zeker steeds meer staartloze katten op het eiland geboren werden. Gezien de geisoleerde ligging van het eiland waren er op den duur meer staartloze katten dat katten met een staart. Het bestaan van deze katten bleef niet onopgemerkt. Melding van import werden reeds in 1830 gemaakt, en op kattententoonstellingen in de Verenigde Staten en op het Europese vasteland werden omstreeks 1890 al Manxen uitgebracht. Het ras heeft op het Isle of Man nog steeds een officieel beschermde status. In de rest van de wereld wordt deze kat als een curiositeit beschouwd.

Karakter
De Manx straalt een bepaalde rust uit. Het zijn over het algemeen aanhankelijke katten die het met andere katten en honden, maar ook met mensen en kinderen, goed kunnen vinden, al hebben sommigen de neiging zich aan een bepaalde persoon binnen het gezin in het bijzonder te hechten. Manxen zijn ondanks hun rustige en evenwichtige karakter bijzonder speels en blijven dit tot op hoge leeftijd. De Manx is een relatief gezonde kat die met een goede verzorging een hoge leeftijd kan bereiken.

Verzorging
De vacht heeft niet veel verzorging nodig. Het is voldoende om de kat regelmatig te borstelen en daarna de vacht lichtjes door te kammen met een grove kam. Tijdens de rui kan een rubberen borstel of massagehandschoen dienst doen om de dode en losse haren te verwijderen, maar wees hiermee voorzichtig omdat u hiermee ook de vacht zou kunnen beschadigen.

Lichaam: stevige, middelgrote kat met een goed bottenstelsel die een ronde en compacte indruk maakt. De achterpoten zijn duidelijk langer dan de voorpoten, zodat de rug een oplopende lijn vertoont. De poten zijn gespierd.
Kop: rond, met een glooiende neuslijn.
Ogen: groot en rond.
Staart: Er zijn vijf verschillende staartlengten bekend: de compleet staartloze wordt rumpy genoemd, de rumpy-riser is een kat die niet meer dan drie heiligbeenwervels heeft maar ook geen staartwervels, de stumpy heeft een kort stompstaartje, de longie is een kat met een incomplete, verkorte staart, de tailed is een Manx met een volledige staart
Oren: niet te hoog aangezet, breed en open aan de basis, ze staan wat naar buiten gedraaid.
Vacht: komt zowel als korthaar (Manx) als halflanghaar (Cymric) voor. De vacht is heel zacht en voelt dik aan, dit doordat de zachte ondervacht de dekvacht opstuwt.
Kleur: ze worden alleen gefokt in natuurlijke boerenkattenkleuren, dus kleuren zoals die ook voorkomen bij normale Europese huiskatten. Veelvoorkomende kleuren zijn: rood, zwart, blauw, eventueel in tabbypatroon, en met witte aftekeningen of geheel wit. De oogkleur is bij de Manx van ondergeschikt belang, geel, groen en tinten geelgroen komen voor, maar witte katten kunnen ook blauwogig of odd-eyed zijn.