Herkomst
Rond 1960 creeerde een Amerikaanse Burmezenfokster een zwarte versie van dit ras met behulp van zwarte American Shorthairs. Door steeds gericht terug te kruisen op Burmezen, lukte het om een fraaie lakzwarte versie van de Burmees op te zetten.

Karakter
De Bombay is een aangename kat die goed overweg kan met andere katten en honden. Zij zijn eveneens leuke speelkameraadjes voor kinderen. Het zijn rustige katten met een gezellig karakter. Ze hebben behoefte aan gezelschap en aandacht en kunnen daarom moeilijk langere tijd alleen zijn.

Verzorging
Eenvoudig te verzorgen doordat de Bombay weinig ondervacht heeft. De vacht ziet pikzwart en is glanzend, om dit te bereiken is het voldoende de kat frequent te aaien en af en toe voorzichtig met een zeem af te wrijven.

Lichaam: de structuur doet denken aan die van een Burmees, maar is iets forser van lichaamsbouw en heeft een rondere kop. De poten zijn middelmatig lang.
Kop: afgerond en breed. De snuit moet vrij kort zijn en de neus vertoont een inkeping daar waar deze overgaat in het schedeldak.
Ogen: rond, ver uit elkaar staand.
Oren: relatief klein, enigszins naar voren staand, breed aan de basis met een afgeronde vorm.
Staart: middelmatig lang, zonder knikken of andere oneffenheden
Vacht: korte en glad aanliggende vacht met een diepe, satijnen glans. De vacht moet zo zwart mogelijk zijn.
Kleur: zo diepzwart mogelijk, mogen geen witte haren of andere oneffenheden in de vacht voorkomen. Gewenste oogkleur is koper, maar goudgeel is toegestaan