Herkomst
In de Verenigde Staten kreeg rond 1950 een Siamese poes een nestje kittens, waarvan verschillende katjes langhaar bleken te hebben. Er werd verder gefokt met deze "langharige Siamezen" en uiteindelijk werd hij erkend als ras.
Hij heeft zijn naam te danken aan zijn gracieuse bewegingen die men met de bewegingen van de danseressen op Bali associeerde.
In de Verenigde Staten worden Balinezen die niet de klassieke Siamese kleuren vertonen (points), Javanees genoemd.

Karakter
Het karakter van de Balinees komt sterk overeen met dat van de Siamees.
Ze hebben een uitgesproken karakter en in huis altijd duidelijk aanwezig. Balinezen staan bekend om hun spraakzame natuur en kunnen urenlang converstaties houden. Ze zijn buitengewoon sociaal ingesteld en als ze niet voldoende aandacht krijgen, zullen ze die zeker opeisen. U kunt ze niet lang alleen laten. Ze gaan erg goed om met soortgenoten en opvallend goed met honden. Ze worden graag geaaid en geknuffeld en kunnen urenlang op schoot doorbrengen. Bijna altijd vrolijk, speels, en kunnen leren apporteren.

Verzorging
De vacht is relatief eenvoudig in goede conditie te houden door eenmaal per week te borstelen met een varkensharen borstel en nadien met een grove kam nakammen. Tijdens de rui voorzichtig de losse haren verwijderen met een rubberen borsteltje.

Lichaam: de Balinees heeft een zelfde lichaamsbouw als de Siamees: Gespierd, lang, slank. De achterhand staat hoger dan de voorhand en de poten zijn slank en lang. De schouders zijn even breed als de heupen. De staart is lang en dun, teruggeslagen moet hij min. tot aan de schouders reiken.
Kop: wigvormige kop, die samen met de grote schuinsgeplaatste oren een perfecte driehoek vormt. Stevig kin, neusrug zonder stop. De ogen zijn amandelvormig, schuin in de kop geplaatst. Oogkleur is bij voorkeur zo zuiver mogelijk. (voorkeur voor donkerblauw op tentoonstellingen)
Oren: groot, schuingeplaatst.
Staart: lang en dun en loopt spits toe als een zweep.
Vacht: halflangharige, zijdeachtige fijne vacht, die vlak tegen de huid aanligt. Weinig ondervacht. De beharing op de staart is lang, zijdeachtig en niet te dik.
Kleur: de extremiteiten zijn zoals bij de Siamees en Oosterse Korthaar. Vachtkleur mag in ontelbaar veel kleuren. De meest geliefde kleuren zijn ebony (zwart) en blauw, maar ook tabby is populair of de siameese kleurenpatroon, staart, poten, oren en snuit donkerder gekleurd dan de rest van het lichaam.

Bijzonderheden
Kittens worden wit geboren, de typerende Points worden later zichtbaar.